Sevgili okurum,

25 Kasım Cumartesi gününden merhaba. Umarım her şey yolundadır, benim için o kadar da yolunda olduğunu söyleyemeyeceğim. Yapmam gereken işler var ancak maalesef bir türlü yapamadım. Yapmak istiyor muyum ki? Veya yapmak zorunda mıyım?

Yapmak Zorunda mıyım?

Aslında pek çok şey için zorunda değiliz. Sadece kendimizi şartlandırmışız ve şartlara inandırdığımız için zorunda hissediyoruz. İstemeden o kadar çok eylem yapıyoruz ki bu hayatta. Gerçekten çok can sıkıcı olduğunu düşünüyorum. İşe gitmek, okula gitmek, proje teslimi veya her neyle ilgileniyorsanız hepsi o kadar gereksiz ki. Son zamanlarda gözlemlediğim kadarıyla çoğu kişi yaşamanın gereksiz olduğunu düşündüğünü hissediyorum. Çabalıyoruz, bir şeyler yapıyoruz ama sonucunda neler yaşayacağımızı pek de bilmiyoruz. Bu sorun muhtemelen yaşadığımız ülkeyle de ilgili. Her gün bir ürünün fiyatı artar mı ya? Her gün çok kritik değişiklikler olur mu ya? Bir günde pek çok şey değişiyor.

Değişmesi kötü bir şey değil. Değişsin ama iyi yönde değişsin değil mi, her gün zam haberi, kötü haberler veya tonla suç, savaş ve şiddet… Bu haberleri görmekten artık içim karardı. Pek çok kişi için böyle olduğunu düşünüyorum. Ben bir uygulama geliştirmeye başlamıştım 1 ayı geçti bile. Yavaş iletişimde kalmamızı sağlayan bir sosyal medya aracı olacaktı. Onunla ilgili motivasyonum çok yüksekti ancak çoğu kişiyle konuşmak istemediğim için uygulama fikrini biraz askıya aldım. İleride yaparım muhtemelen.

Çoğu eylemi dediğim gibi gerçekte yapmak zorunda değiliz. Bu yazıyı yazarken bir yandan da sosyal medya araçlarına girmeyi bir süre bıraksam mı diye de düşünüyorum. Sanal ve gerçek olmayan arkadaşlıkları görüp üzerine iki kere tıklasam ne yazar? Tıklamasam ne yazar? Atahan hepinizi seviyor; hepiniz yakışıklı, güzelsiniz. Bunu kanıtlamaya çalışır gibi her gün attığınız post ve story’leri artık görmek istemiyorum. Savaş mı? ASLA. Savaş, cinayet veya zulüm hiçbir şeyi görmek istemiyorum. Kendime bir kabuk yaratmak istiyorum. Kabuğumda ben ve ben mutlu yaşayalım. Ben ve ben dedim çünkü benden başka kimse yok çevremde. Tek başıma kabuğumda yaşayayım. Ne var yani? Üretimlerimi yapmam gerektiği için yine girmek zorunda kalacağım. Piyon’u yönetmem ve bu yazıları okumasanız da sizinle buluşturmaya çalışmam gerekiyor. Gerçekte çok gerek yok da eh işte, âdet yerini bulsun.

Yazıyorum, Bir Gün Okunacak Biliyorum.

Yazmayı gerçekten seviyorum. En zor zamanımda da en iyi zamanımda da hep yazdım. Tasarımlarımı bile yazarak yapıyorum. Bu şekilde ilerlemeyi doğru buluyorum. Size de yazmanızı öneririm. Günlük açmanızı ve fikirlerinizi, alıntıları, düşünceleri ne bulursanız her şeyi yazmanızı öneririm. Her gün saat 10’da günlük sayfası açıyor ve akşam yatıncaya kadar aralıklı bir şekilde yazıyorum. Farklı türde üretimlerim de olacak, videolar da planlıyorum ancak yazarak birbirimize düşüncelerimizi daha iyi aktardığımızı düşünüyorum. Konuşmalarımın temeli de bu yazılar olacak zaten. Belki de yapay zeka ile seslendiririm bilemiyorum, ama sizinle buluşacağımıza inanıyorum.

Evet, karar verdim. Sosyal medya araçlarını bir süre hayatımdan çıkaracağım. Sadece üretim için paylaştığım bir yer olacak. Üretimlerimi insanlarla paylaşıp çıktığım bir yer olacak.

Sosyal Medya Detoksu

Bir süre sosyal medyaya girmeyerek kendimde deneyeceğim eylem olacak. Zaten çok vakit geçiren biri değilim ancak bir süre uzaklaşmak istiyorum. Hepimiz aslında bir süre uzaklaşmak istemiyor muyuz? Bence dönem dönem hepimiz böyle düşünüyoruz. Hiçbir şeye ve hiçbir kimseye bağlı biri değilim. Sosyal medya, internet veya diğer araçların hiçbirine bağımlı değilim. Siz de olmayın zaten. Bağımlılıklar sizi çok kötü yönde etkiler farkına bile varmazsınız. Yaşadığım ülkede çok ciddi bağımlılıklar var. Sadece sigara, alkol olarak düşünmeyin, bir eylemi istemediğinizde de yapıyorsanız bağımlı olabilirsiniz. Bu çok farklı alanlarda olabilir.

Sosyal Medya Detoksunu Nasıl Yapacağım?

Uygulamanın internetini kapatabilirsiniz, uygulamayı silebilirsiniz veya benim gibi eğer telefonunuzda ultra pil tasarrufu varsa yalnızca seçtiğiniz uygulamaların seçimine izin verebilirsiniz. Üretimlerimi insanlarla paylaşmam gerektiği için yine girmem gerekecek ancak 20 dakikadan fazla vakit geçirmeyeceğim. Bunu size de öneririm.

25 Aralık 2021 günlüğümden biraz alıntı yapacağım.

“Her şeye rağmen çabalamaya devam ettim. İyi ki etmişim. Kötü günlerden kurtulmanın tek yolu; güzel günler, güzel yarınlar için çalışmaktır. Kötü günlerde kötü düşünüp anda kalırsa insan; kendini yıpratır. Kendini yorar. Belki de gelecek olan güzel günlerin hiç gelmemesini sağlar. Buna pek dikkat edilmelidir.”

27 Aralık 2021 günlüğümden kesit:

“Dün biraz depresif bir hal almıştım. Son aylarda pek de olmazdı. Neyse ki bu hâlden kolayca sıyrılabildim. Pek zaman almadı. Bunu soruna inerek ve yapmam gereken eylemleri düşünerek çözüyorum. Neden böyleyim? Beni etkileyen şey ne? Bu durumdan nasıl kurtulurum? Sorun gerçekten yeterince değerli mi?”

Bu soruları sorarak cevaplar arıyordum. Düşüncelerinizi görmeniz açısından yazmanızı öneririm. Sonrasında okuyarak analizler yapabilirsiniz. Yazmak; düşünmenin yavaşlatılmış biçimidir. Yazarak ve çizerek pek çok sorunun ötesinden gelebilirsiniz. Kağıda yazıyorsanız tarihini atmanızı da tavsiye ederim. Dijital notlarda zaten kayıtlı olacağı için sorun olmayacaktır.

Hayatımızda dönem dönem bu moda girebiliyoruz. Her şey olduğu gibi bunun da geçici olduğunu bilmemizde fayda var. Sonraki yazımı 29 Kasım Çarşamba günü yayınlayacağım. Düşüncelerinizi yorumlara yazabilirsiniz.

Yazı Özeti

  1. Yapmak Zorunda mıyım?
    • İnsanlar genellikle yapmak zorunda oldukları şeyleri sorgularlar, ancak bu zorunluluklar genellikle içsel şartlanmalardan kaynaklanır.
    • Hayatta pek çok eylemi istemeden yaparız ve bu durum can sıkıcı olabilir. İş, okul gibi zorunluluklar sıkça sorgulanır.
  2. Sosyal Medya ve Gerçeklik
    • Sosyal medya üzerinden paylaşılan postlar ve hikayeler, bazen gerçek olmayan ilişkilerin ve yaşamların yaratılmasına neden olabilir.
    • Haberlerdeki olumsuz gelişmelerin sürekli olarak takip edilmesi, ruhsal sağlık üzerinde olumsuz bir etki bırakabilir.
  3. Yazma ve Günlük Tutma
    • Yazar, yazmayı sevdiğini ve bu eylemin zor zamanlarda dahi kendisine yardımcı olduğunu belirtir.
    • Günlük tutmanın, düşünceleri düzenlemenin ve analiz etmenin faydalı bir yöntem olduğunu önerir.
  4. Sosyal Medya Detoksu
    • Yazar, sosyal medya kullanımını azaltmaya ve sadece üretim amacıyla kullanmaya karar verir.
    • Sosyal medya detoksu için pratik öneriler sunar ve bu süreci nasıl uygulayabileceğini paylaşır.
  5. Öneri: Yazmak ve Düşünmek
    • Yazmanın, düşünme sürecini yavaşlatmanın etkili bir yolu olduğunu vurgular.
    • Günlük tutmanın, düşünceleri anlama ve analiz etme sürecini kolaylaştırdığını önerir.
  6. Son Günlük Alıntıları
    • Yazar, zor günlerle başa çıkmanın, güzel günler ve yarınlar için çalışmak olduğunu belirtir.
    • Günlük yazarak sorunların üstesinden gelmenin önemini vurgular.
  7. Sosyal Medya Detoksu Nasıl Yapılır?
    • Uygulamanın internetini kapatarak, uygulamayı silerek veya kullanılmayan uygulamaları kapatarak sosyal medya detoksu yapılabilir.
    • Yazar, bu süreçte üretimleri paylaşmaya devam edeceğini ancak sınırlı bir süre sosyal medyada vakit geçireceğini belirtir.

Hoşça kalın.