Sevgili okurum,

Bugün size, dijital kütüphane kurmanızı teşvik edeceğim. Tanıştığım pek çok insan fiziksel kitap okumayı daha çok seviyor, açıkçası benim için önemli değil. Ben bilgiye ve değere bakıyorum, telefondan okumuşum, bilgisayardan okumuşum veya Kindle’dan okumuşum önemli değil. Sizin için de böyle olmasını umarım.

Dijital kütüphanelerin çok ciddi avantajları var bunları bilmek size çok önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum. Eğer dijital ekrandan okuyamam diyorsanız; neden bir Kindle edinmiyorsunuz? Ben 2018’de 130 liraya ikinci el satın almıştım. Siz de 600-700 liraya satın alabilirsiniz (Sahibinden’e bakabilirsiniz.). Eğer Kindle satın alırsanız milyonlarca kitaba erişebileceksiniz, gözleriniz yorulmadan okuyabileceksiniz çünkü e-ink teknolojisiyle çalışıyor.

E-ink Teknolojisi Nedir?

E-ink, kağıda benzer bir okuma deneyimi sunan bir ekran teknolojisidir. Mikroskopik siyah ve beyaz pigmentler içeren bir filmden oluşur. Bu pigmentler, elektrik alanına maruz kaldıklarında değişen bir şekilde düzenlenir. E-ink ekranlar, arka ışığa ihtiyaç duymadıkları için pil ömrü uzundur ve gözleri yormaz.


Dijital Kütüphane’nin Avantajları Nelerdir?

  • Erişilebilirlik: Dijital kitap kütüphanelerine dünyanın her yerinden, herhangi bir zamanda ve herhangi bir cihazdan erişilebilir. Bu, geleneksel kütüphanelere gitmek için zaman veya fırsat bulamayan kişiler için özellikle faydalı olabilir.
  • İçerik: Dijital kütüphaneler, geleneksel kütüphanelerde bulunmayan eski, nadir veya zor bulunan eserleri içerebilir. Ayrıca, geleneksel kütüphanelerde bulunmayan yeni ve güncel içerikleri de içerebilirler.
  • Kullanılabilirlik: Dijital kütüphaneler, kullanıcıların arama yapmalarını, içerikleri görüntülemelerini ve indirmelerini kolaylaştıran gelişmiş arama ve filtreleme özellikleri sunar. Ayrıca, dijital kitap kütüphaneleri, kullanıcıların kendi içeriklerini eklemelerine ve düzenlemelerine olanak tanıyan araçlar sunabilir.
  • Maliyet: Dijital kütüphaneleri, fiziksel bir binaya veya koleksiyona sahip olmadıkları için geleneksel kütüphanelere göre daha az maliyetlidir. Bu, dijital kitap kütüphanelerinin daha fazla kişiye erişimini kolaylaştırır.

Tüm bunlara baktığımızda ay kitabın kokusunu alamıyorum, ay sayfayı hissetmem gerek gibi düşüncelere kapılıyorsanız gülüp geçiyorum. Bu avantajlardan biri de istediğiniz herhangi bir dilde okuma yapma kolaylığıdır. Birazdan Calibre programını göstereceğim. Daha iyi anlayacaksınız. Üstelik kütüphanenizi oluşturmanız için kaynak listesi de sunacağım.

Calibre Kütühane Görünümü, Dijital Kütüphane Kurmak

Calibre ile Ücretsiz Bir Dijital Kütüphane Oluşturma

Calibre programını da 2018 gibi kullanmaya başlamıştım. Şimdi 4748 kitaplık bir arşive sahibim. Her geçen gün beğendiğim kitapları da eklemeye devam ediyorum. Calibre, ücretsiz ve açık kaynaklı bir e-kitap yönetim yazılımıdır. Calibre ile e-kitaplarınızı yönetmenin yanı sıra, kendi dijital kütüphanenizi oluşturabilirsiniz. Şimdi hemen bu programı indirmenizi istiyorum 😊

Calibre İndir ↗

Program bilgisayarda çalışmaktadır. Telefonda Google Play Kitaplar’ı kullanabilir Calibredeki kitapları aktarabilirsiniz.

Calibreye Nasıl Kitap Eklerim?

PDF, Epub formatlarında indirdiğiniz kitapları sürükleyip Calibre programına bırakmak yeterlidir. Sonrasında Meta Etiketini düzenleyebilirsiniz. Meta etiketini düzenlemek için üst panelde “düzenle” butonuna tıklamanız yeterli.

Calibre Meta Etiketi Düzenleme

Kişisel Kütüphanenizi Oluşturun

Bunu tanıştığım her insana öneriyorum. Kitapları arşivlemek, düzenlemek zordur. Ancak Calibre programı sayesinde bunu kolaylıkla yapabilirsiniz. Programda çok fazla özellik var. Biraz vakit geçirip kendinize göre özelleştirirseniz harika olur. Ücretsiz bir şekilde edinebileceğiniz tonla kaynak var, lütfen bunları değerlendirmeyi bilin.

Geçen aylarda şöyle söylüyordum: yaşadığımız çağın farkında değiliz. Bilgiye edinmek hiç bu kadar kolay olmamıştı. Dijital kütüphane sistemlerini kullanarak milyonlarca kitaba ulaşabilirsiniz. Müzik dinlemek istiyorsanız pek çok kaynak var. Yaşamımız padişahların yaşamından iyi ancak sistemin öyle kölesi olmuşuz ki bu kaynaklara erişmenin ayrıcalığını yaşayamıyoruz. Lütfen biraz durun. Sakinleşin. Ne yaptığınızın bilincine varın. Instagramda veya TikTok gibi araçları ya verimli kullanın ya da kullanımını kısaltın. Sosyal medya detoksu yazımda bundan bahsetmiştim. Okuyabilirsiniz 😊. Bu sayfadan ayrılmadan önce kitaplara nasıl erişebileceğinizi de göstereceğim. O yüzden okumaya devam edin.

İngilizce Kitap Nasıl Okuyorum?

Calibre DeepL ile Otomatik Çeviri Yapmak

Artık okumak için herhangi bir dili çok iyi bilmenize gerek yok. Sadece edinmek isteyin. Sonrasında DeepL gibi araçları kullanarak rahatlıkla okuma yapabilirsiniz. Lütfen çağımızın kattıklarının farkına varın. Hiçbir zaman bilgiye erişmek bu kadar kolay olmamıştı. İsterseniz yapay zeka ile de tartışmaya girebilirsiniz. Hepsi sizi çok geliştirecektir. Ne istediğinizi biliyor musunuz? Biliyorsanız işiniz kolay olacak.

Calibre Çeviri yapmak için Lookup/search selected word diyoruz.

DeepL Calibre Kullanımı

  1. Seçimimizi yaptıktan sonra Lookup/search selected word diyoruz.
  2. Sağda açılan panelin altından kaynak ekle diyoruz.
  3. Ekle butonuna tıklıyoruz.
  4. DeepL ismini veriyoruz ve https://www.deepl.com/translator#en/tr/{word} bunu yapıştırıyoruz.
  5. Tamam dedikten sonra işlemimiz tamamlanmış oluyor. Hepsi bu kadar 🎊

Calibreye DeepL ekleme

Kitapları Nereden Bulacağım?

Bunu burada direkt paylaşmam doğru olmayacaktır bu yüzden Piyon’da sizin için sayfa oluşturdum. Orayı kullanabilirsiniz.

Kitap Kaynakları:

Kaynaklar ↗

Bu sayfayı güncel tutmaya çalışıyorum. Çok güzel kaynaklar bıraktım. Bu kaynakları inceleyebilirsiniz.

Son Sözlerim

Lütfen yaşadığımız çağın güzelliğinin farkına varın. Anlamadığınız veya yapamadığınız yer olursa yorum yapabilirsiniz. Elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.

Sonraki yazımı 16 Aralık Cumartesi günü yayınlayacağım.

Hoşça kalın.