Sevgili okurum,

18 Ekim gününden merhaba, 10. yazı oldu bile zaman çok hızlı geçiyor. Sanıyorum ki bu projede sürdürülebilirliği sağladım. Bunun en önemli sebebi de her gün zaten halihazırda yazı yazıyor olmam oldu. Gün içerisinde yaptığınız eylemleri analiz edin demiştim önceki yazılarımda. Neler yaptığınızı analiz ederseniz hangi yoldan gittiğinizi görebilir ve sonraki adımlarınızı da buna göre çizebilirsiniz. Bugünkü konum; boş kağıdı keşfetmek, üretim üzerine düşüncelerim. Size bu farkındalığımı anlatmak istiyorum. Keyifle okumanızı dilerim.

Boş Kağıdınızı Keşfedin

Çocuk yaşlarda bir boş kağıt arıyordum. Üretimimi onun üzerine yapabileceğim, fikirlerimi oluşturabileceğim bir kağıt. Bu kağıdı 11 yaşında kendi emeğimle satın aldım. Bu bir bilgisayardı. Bunun için yazın lahmacun salonunda çalıştım ve biriktirdiğim parayla ilk bilgisayarımı almış oldum. İlk bilgisayarı aldığımda heyecanla oyun oynamaya çalıştım. Hatta GTA Vice City idi. Bu arada bilgisayarla aram daha önce de gayet iyiydi. Bu bilgisayarı almadan önce Mehmet amcaların verdiği bir kasa bilgisayar vardı. Windows 95 ile bilgisayar kullanmaya başladım. Sonra Windows 98, XP ve 7 kullandım. Hatta babamın çalıştığı büroya gidip MS-Dos bilgisayarı da görüyordum. O zamanlar tabii yaşım çok küçüktü 8-9 yaşlarındaydım. Gündüz amcayla satranç oynuyordum. İsa amca vardı bir de. Bana ganyan yatırıp kalan parayı veriyordu 😄. Bunları anlatıp kafanızı şişirmeyeceğim merak etmeyin 😂. 9 yaşlarımdayken Rapido kalem ile babamın çizdiği projelerin üzerinden geçerek mimari proje çizmeye başlamıştım. Çok keyifli geliyordu. Daha küçük yaşlarda Rapido kalem ile çizim yapma deneyimi de herkese nasip olmaz diye düşünüyorum. Belki de ilk tecrübe edilmesi gereken şey baba mesleğidir. Ben de babamın mesleğini görmüş oldum. Gelen müşteriler gözüme o kadar kötü geliyordu ki mimarlık okumadıysam bu sebepledir. Yoksa tasarım yapmayı ne kadar sevdiğimi bilirsiniz. Bir şekilde tecrübe edinmeniz gerekiyor. Bunu en kolay da babanızla öğrenebilirsiniz. Babanızın bakkalcı olması veya mühendis olması çok bir şey değiştirmez. Babanızdan öğreneceğiniz çok şey vardır. Bunu küçük yaşlarda tecrübe ederseniz çok iyi olur. Babamdan çok da farklı bir meslek yapmıyorum bu arada. Onlar mimari çizim (yaşam alanı çizimi, mekan çizimi diyebiliriz) yapıyorlardı bense aklınıza gelebilecek her türlü ürünün çizimini yapıyorum çünkü ben bir endüstriyel tasarımcıyım. Ülkemizde maalesef mühendislik ve tasarım gibi kavramlar bile oturmuş değil. Bunu sonraki yazılarımda değinsem güzel olabilir 🙂.

Hayatımda sadece bir kere garsonluk yaptım. O da az önce dediğim gibi 11 yaşımdaydı zaten. Bir daha da garsonluk yapmayı düşünmedim çünkü artık bilgisayarım vardı. Bilgisayarımla para kazanabilirdim. 12-13 yaşlarımdayken eğer 20-30 yaşlarımda olsaydım domain alıp satıp, web siteler oluşturup zengin olabileceğimi düşünürdüm. Şu an 23 yaşındayım ve internet kadar devrimsel bir olay gerçekleşti. Yapay zeka. Bunun için o kadar heyecanlıyım ki günümün bir kısmını yapay zeka gelişmelerine, neler yapabileceğime odaklanmış durumdayım. Bundan 3-5 sene sonra çok farklı noktada olursam da tamamen bunun sayesindedir. Boş kağıdı keşfetmek kolay olmuyor arkadaşlar ama en kolay yolu da bir bilgisayara sahip olmaktır diye düşünüyorum.

Bir Bilgisayar ile Sınırınız Yok

Kişisel bir bilgisayara (tercihen laptop) sahip değilseniz kesinlikle ilk edinmeniz gereken araç olduğunu söyleyebilirim. Telefon falan sonra edinebilirsiniz hiç önemli değil önce bir bilgisayara sahip olun. Kişisel bir bilgisayara. Bu bilgisayar ile yapabileceklerinizin hiçbir sınırı olmadığını içtenlikle söyleyebilirim. Boş bir kağıda çizemeyeceğiniz bir şey yoktur sadece bir kalem yeterlidir, aynı şekilde bilgisayarda da üretebileceklerinizin sınırı yoktur. Ben her gün bilgisayar ile vakit geçirmeye bayılıyorum. En son bilgisayarı açmadığım günü hatırlamıyorum bile. Her gün çalışıyor, vakit geçiriyor ve bir şeyler üretiyorum bunu da bir bilgisayar ile yapıyorum. Üstelik erişemeyeceğiniz fiyatlarda da değildir. Telefon fiyatları, bilgisayar fiyatlarını geçmiş durumda. Eski bir Thinkpad bilgisayar bile işinizi görecektir. Şimdiki bilgisayarıma geçmeden Thinkpad T430 kullanıyordum şimdi ise E15 Gen2 kullanıyorum. Oyun oynamayı sevmediğim ve tercih etmediğimden dolayı ilgilenmiyorum ama size Thinkpad bilgisayarları öneririm. Hiçbir zaman Mac kullanıcı olmadığım için Macbook için bir öneride bulunamayacağım. Windows bir bilgisayar da işinizi görecektir hatta crack yönünden daha iyi olacaktır.

Tüketmek Yerine Üretmeye Odaklanın

Ben çok küçük yaşlarda (11-12 yaşlarımda) bir hedef belirlemiştim. Yaşıtlarım gibi oyun oynamak yerine oyun yapmaktı. Bu hedefime 1 yıl çalışmamla birlikte ulaşmıştım. Sonra oyunu yayınlamak için bir web sitesi açtım ve HTML, CSS öğrenmeye başlamıştım. Yani burada önemli bir nokta var. Tüketmek yerine üretmeye odaklanmak. Siz de üretmeye odaklanın. Video izlemek yerine video hazırlamaya çalışmak sizi daha öteye götürecektir. Videographer olursunuz belki belli mi olur? Ancak burada odaklanmanız gereken konu üretmektir. Blog yazısı okumak yerine belki de blog sayfası açmak size daha çok fayda sağlayacaktır. Üretmenin tadını küçük yaşlarda alırsanız çok daha mutlu olacağınızı söyleyebilirim.

Yazı Özeti

  1. Boş Kağıdınızı Keşfedin:
    • Boş kağıdınızı bulmak için çaba gösterin, bu gerçek bir kağıt olabilir veya tablet, bilgisayar olabilir.
    • Boş kağıdınızı kişiselleştirin ve deneyim oluşturun.
    • Belki de ilk öğrenmeniz gereken meslek baba mesleğidir. Babanızın/annenizin mesleğini öğrenerek başlayabilirsiniz.
  2. Bir Bilgisayar ile Sınırınız Yok:
    • Kişisel bir bilgisayar ile yapabileceklerinizin sınırı yoktur.
  3. Tüketmek Yerine Üretmeye Odaklanın:
    • Tüketim alışkanlıklarınızın yerine üretmeye odaklanmanız daha faydalı olacaktır.
    • Üretmeye küçük yaşlarda başlamanız sizi hayatta hem daha başarılı hem de daha mutlu bir birey yapar.

Bol üretimli bir gün dilerim. Boş bir kağıdınızı keşfetmeniz dileğiyle. Belki de sizin boş kağıdınız bir tablettir, bilemiyorum 😊. Yorumlarda sizin boş kağıdınız ne olduğunu yazabilirsiniz. 21 Ekim Cumartesi günü görüşmek üzere.

Hoşça kalın.